Cake Pops czyli ciasteczkowe lizaki

Cake Pops to najprościej ujmując - połączenie babeczki i lizaka. Powstają poprzez uformowanie kulki z pokruszonego ciasta (aby było to wykonalne należy użyć jakiegoś spoiwa - zazwyczaj dobrze w tej roli sprawdza się mascarpone). Kuleczkę taką dekorujemy lukrem i posypkami, tutaj jednak - podobnie jak w przypadku wielu innych słodkości - ograniczeniem jest wyłącznie nasza fantazja.

Cake Pops nie mają tak długiej historii jak np. cupcakes. Artykułu na ich temat nie mogłam znaleźć nawet w wikipedii. Wiele źrodeł wskazuje na www.bakerella.com gdzie autorka przyznaje, że przed czterema laty stworzyła swoje pierwsze ciasteczkowe lizaki. W ich popularyzacji pomogła Martha Stewart - po jej telewizyjnym show świat (a właściwie jego amerykańska część) zachwycił się tymi słodkościami na patyku. Można je było zobaczyć na okładkach najpopularniejszych magazynów jak np. People, powstały dziesiątki książek z przepisami i inspiracjami a w internecie bez trudu można znaleźć setki nowych pomysłów na cieszące oko kompozycje.

Na porządnym Słodkim Stole nie może zabraknąć Cake Popsów! Doceniane są przede wszystkim za swój rozmiar - z całą pewnością możemy je opisać jako "słodki kąsek". Część Twoich gości będzie miała ochotę na jednego chapsa - i to dla nich warto przygotować bukiet z cakepopsów.

A oto fotografie kilku naszych ostatnich kreacji:

Oto kilka ostatnich wpisów na naszym blogu:

A teraz rzuć okiem na nasze inne produkty: